Deze voedingswaren plaats je beter niet in de koelkast

We weten allemaal dat je niet alle voedingswaren kunt bewaren in de koelkast. Het mooiste voorbeeld zijn uien. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je hele koelkast stinkt naar de ui, deze worden bovendien in een rap tempo zacht en gaan sneller rotten.

Het beste kun je ui bewaren buiten de koelkast op een koele donkere plek. Bewaar deze zeker niet in een pastic zak of afgesloten doos. Een ui moet namelijk zuurstof krijgen om goed te blijven. Wanneer je ze afgedekt bewaard zullen deze langzaam laag voor laag uitdrogen.

Bananen wel of niet in de koelkast?

Wanneer bananen nog (half) groen zijn kun je deze het beste niet bewaren in de koelkast. De kou zorgt er namelijk voor dat het rijpingsproces stopt. Als de bananen ‘rijp' zijn kun je ze wel in de koelkast bewaren. Let wel op dat ze voldoende zuurstof krijgen en leg ze dus ‘open' in de koeling.

Aardappelen bewaren

Net zoals uien bewaar je aardappelen het beste op een koele, donkere plaatsen. Verwijder alle zakken en bewaar ze bij voorkeur los in een box. Was de aardappels ook niet, want hierdoor kunnen ze sneller verouderen en uitdrogen.

Avocado's rijpen buiten de koeling

Net zoals bananen rijpen avocado's niet in de koelkast. Wanneer je deze aanschaft kun je het beste even zachtjes drukken op de vrucht. Als deze ‘zacht' is, is ie rijp en kun je ze eventueel wel bewaren in de koelkast. Hierdoor stopt het rijpingsproces en zijn ze langer houdbaar. Zijn ze nog niet rijp, bewaar ze dan open op een koele, donkere plek.

avocado's

Knoflook scheuten beperken

Geloof het of niet, wanneer je knoflook bewaard in de koelkast zal deze sneller ontkiemen en uitschieten. Bovendien wordt de knoflook taaier (rubberachtig) wanneer je deze in de koeling bewaard.

Verse koffiebonen bewaren

Koffiebonen bewaar je het beste afgesloten op een donkere en koele plek. Bijvoorbeeld in de kast. De bonen worden taai en hard wanneer je ze in de koelkast bewaard, bovendien gaan ze sneller schimmelen.

Hoe chocolade bewaren?

Chocolade wordt hard en wit in de koelkast. Bovendien kan deze vochtig worden wanneer je deze uit de koelkast haalt wat niet bevorderlijk is voor de smaak en zal ervoor zorgen dat deze sneller smelt.

Tomaten, wortel, paprika, kolen, komkommer, citrusvruchten, kiwi, perziken, necatrine, etc. bewaren

Bewaar tomaten, wortel, paprika's, aubergine, kolen, courgette, komkommer, pompoenen, citrusvruchten, kiwi, perzikken, nectarines, mango, ananas, abrikozen en pruimen nooit in de koelkast. Het rijpingsproces wordt gestopt en de groenten en fruit drogen uit. Wanneer deze is aangesneden kun je deze wel (beperkt!) bewaren in de koelkast.

limoen

Honing, pindakaas, olijfolie en ketchup

Honing, pindakaas en olijfolie worden hard wanneer je deze bewaard in de koelkast. Bovendien drogen de honing en pindakaas uit. Ketchup bevat zuren waardoor bacteriën geen kans krijgen. Als deze producten kun je prima buiten de koeling bewaren (natuurlijk niet voor jaren).

Jam, confituur, augurken en andere producten in zuur

Augurken, zilveruitjes en overige producten in het zuur kunnen prima buiten de koelkast bewaard worden. Het zuur zorgt ervoor dat deze niet schimmelt en bacteriën krijgen geen kans. Toch kan het zijn dat je het lekkerder vindt om een koude augurk te eten. Jam en confituur kan ook buiten de koelkast bewaard worden, tenminste als je altijd met een zuiver mes inhoud uit de pot haalt zodat je geen bacteriën toevoegt.

Bloem, ontbijtgranen, müsli, pasta, kruiden en overige droge voeding

Bewaar geen bloem, ontbijtgranen, müsli, gedroogde kruiden, pasta en overige droge voeding in de koelkast. Hierdoor bestaat de kans namelijk dat het voedingsproduct gaat schimmelen. Ook kan het ervoor zorgen dat de voeding aan elkaar gaat plakken.

Brood en zachte broodjes

Brood, zachte broodjes en eigenlijk elke vorm van brood kun je het beste niet bewaren in de koelkast. De kou droogt het brood ontzettend uit. Let wel, heb je net een broodje met beleg gemaakt en wil je deze bewaren voor later gebruik, dan kun je deze het beste bewaren in de koeling.

binnenkant Pain d'epi (Franse broodjes)

Eieren bewaren in de koelkast

Een discussie zo oud als de straat, moeten eieren nu wel in de koelkast of niet. Volgens verschillende studies maakt het niet uit of een ei in of buiten de koelkast bewaard wordt. Het heeft beide geen effect op het ‘rottingsproces'. Een ei blijft dus consequent zijn eigen ritme volgen, waar die zich ook bevindt. Kies er dus gewoon voor waar jij het meeste plek hebt om de eieren te bewaren. Let wel! Als je toch ervoor kiest deze te bewaren in de koeling, plaats deze dan niet in de deur! Door de vele bewegingen beweegt de dooier steeds en kan deze los komen te zitten (het taaie sliertje in het ei breekt dan af). Dit is wel nadelig voor de versheid van het ei.

Meer recepten

Tex-aardappels uit de oven

Amerikaans
4 personen   45 minuten    Vegatarisch

Hawaiiaanse pasta

Hawaïaans
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Gevulde paprika met risotto en mozzarella

Italiaans
4 personen   45 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram