Vegetarisch eten voor spiergroei

Fitness en krachttraining worden heden ten dage steeds populairder en steeds meer mensen sluiten dan ook een abonnementje af bij de plaatselijke sportschool. Sterker nog, krachttraining is tegenwoordig dé meest populaire vorm van sport in heel Nederland. Je kan krachttraining voor verschillende doeleinden uitvoeren. Sommige mensen vinden het gewoon leuk, sommige mensen willen graag sterker worden en sommige mensen zien het als een manier om hun hoofd leeg te maken.

De meest voorkomende reden dat zoveel mensen aan krachttraining doen het opbouwen van spieren. Krachttraining wint de laatste tijd vooral veel populariteit bij jonge mensen die als doel hebben om zijn of haar droomlichaam te behalen. Deze doelstelling gaat vanzelfsprekend gepaard met het opbouwen van spieren. Ook oudere mensen kunnen overigens natuurlijk nog steeds spiergroei nastreven, maar de jongere generatie steekt hier wel in uit. Ter verduidelijking zal ik je kort uitleggen hoe het proces van spiergroei werkt.

Krachttraining komt in veel verschillende vormen voor, denk aan krachttraining met gewichten, machines of gewoon met je eigen lichaamsgewicht. Wanneer men op een van deze manieren gaat trainen zullen zij oefeningen doen waarmee ze specifieke spieren in het lichaam aanspreken, bij bankdrukken spreek je bijvoorbeeld met name de borstspier aan. Wanneer je op deze manier je spier aanspreekt zullen je spieren letterlijk gesloopt worden, maar dan op microniveau. Er zullen door krachttraining scheurtjes ontstaan in de spiervezel, oftewel de spier wordt als het ware kleiner. Deze scheurtjes in de spiervezel zullen moeten worden opgevuld door voeding, in het bijzonder door eiwitten.

Fitness spierkracht

Eiwitten vullen deze scheurtjes aan en maken de spiervezels een stukje groter dan dat ze eerst waren. Wanneer je dus intensief en consistent aan krachttraining doet zul je spiergroei realiseren. Dit kan dus alleen als je voldoende eiwitten naar binnen krijgt via je voeding; voor spiergroei zal je eiwitrijk moeten eten. Een grote bron van eiwitten is vlees: kip, rund en vis zitten boordevol eiwitten. Echter is het eten van vlees zeer slecht voor het milieu en voor dierenwelzijn. Daarom worden eiwitten steeds vaker uit voeding gehaald die niet direct of indirect afkomstig is van dieren, vegetarisch dus. Ook uit vegetarisch voedsel kun je meer dan genoeg eiwitten halen om spiergroei te realiseren. In dit artikel zal ik je een aantal vegetarische voedingsmiddelen meegeven die bomvol eiwitten zitten en waarmee jij dus je spieren kan laten groeien op een milieubewuste manier.

Eiwit shakes

De naam zegt het al, eiwit shakes zijn vanzelfsprekend een voedingsbron met vele eiwitten, een shake bevat over het algemeen zo'n 20 gram eiwitten. Eiwit shakes zijn bovendien vegetarisch aangezien er geen vlees in verwerkt zit. Eiwit shakes zijn er tegenwoordig in verschrikkelijk veel smaken en je kan ze online nagenoeg overal verkrijgen. Een van de grootste bedrijven die zich specialiseert op het gebied van eiwit shakes is Myprotein. Myprotein ervaringen zijn over het algemeen zeer positief aangezien zij bekend staan om een zeer grote variëteit in producten en smaken.

Naast Myprotein is ook het bedrijf Supspace een grote producent van eiwit shakes. Ook de Supspace reviews zijn zeer positief en het is zeker even de moeite om een bezoekje te brengen aan de website.

Beide bedrijven hebben bovendien ook vegan eiwit shakes. Deze bevatten geen vlees én geen dierlijke producten, hiermee ben je extra milieubewust bezig.

Ei lunch

Noten

Naast eiwit shakes zijn ook noten een uitstekende vegetarische eiwitbron. Noten bevatten per 100 gram zo'n 20 gram aan eiwitten. Naast deze eiwitten die je hard nodig hebt voor spiergroei, bevatten noten ook veel gezonde vetten, een win-win dus.

Bruine bonen

Ook bruine bonen hoort zeker tussen het lijstje van eiwitrijke producten die vegetarisch zijn. In één opscheplepel bruine bonen zit al gauw zo'n 4 gram eiwit.

Tofu

Tofu is een vleesvervanger die gemaakt wordt van gestremde sojamelk en het heeft een vrij neutrale smaak. Tofu wordt doorgaans gewoon in de koekenpan gebakken en het product bevat zo'n 12 gram eiwitten per 100 gram.

Meer recepten

Nasi met sperziebonen

Indonesisch
4 personen   20 minuten

Nacho-ovenschotel

Mexicaans
4 personen   40 minuten    Vegatarisch

Griekse rijst met gyros

Grieks
4 personen   25 minuten

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram