Gezonder frituren met de ActiFry Express XL (review)

Sinds februari zijn we in het bezit van de Tefal ActiFry Express XL, gezond frituren is de toekomst. Op de markt zijn er ondertussen al een hoop ‘gezonde' alternatieve op de markt om heerlijke frietjes klaar te maken. Met behulp van de ActiFry kun je zelfs nog veel meer zoals het bereiden van groenten, vlees, vis, kroketten, bitterballen en overige frituur-snacks.

De ActiFry Express XL is niet mijn eerste Actifry, hiervoor had ik de Actifry Snacking, ik heb de nieuwere model aangeschaft vanwege de grotere inhoud zodat je ook frietjes kunt klaarmaken voor vier personen. Hieronder vind je mijn bevindingen over dit apparaat en bespreek ik de voor en nadelen.

Tefal Actifry express XL review

Met één eetlepel kun je heerlijke verse frietjes maken, koop je een zak kant en klare diepvries frieten dan heb je zelfs geen olie nodig. Het is wel belangrijk om frieten te kopen die eigenlijk ook geschikt zijn voor de oven. Deze bakken het lekkerste in de ActiFry, sommige merken hebben zelfs een air-fry logo op de verpakking. Deze zijn zeker geschikt voor de ActiFry, echter moet je het niet zo nauw nemen met de bereidingstijd, vaak moeten ze er dubbel zolang in.

Werkt de ActiFry ook echt?

Ja frieten of snacks kun je wel degelijk bereiden in de ActiFry, ik moet wel toegeven dat het niet dezelfde smaak heeft als de gefrituurde varianten. De ActiFry bereid het eten met behulp van hete lucht, hierdoor worden de frieten of snacks iets droger en totaal niet vettig. Je moet er van houden, maar ik persoonlijk vind dit lekkerder dan een gefrituurde friet.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”normal” background=”fancy”]Tip: Wil je de frietjes toch iets ‘vettiger' hebben, voeg dan een extra eetlepel olie toe[/dt_quote]

gif van actifry express XL

Gewone snacks worden niet krokant

De meeste frituur-snacks worden niet krokant in de ActiFry Snacking, ook al beloven ze dit, uiteindelijk blijkt toch niet het geval te zijn. Toch zijn er een aantal snacks die bijzonder krokant bakken, zoek in de winkel naar snacks die alleen geschikt zijn voor de oven, deze bakken overheerlijk krokant en bruin in de ActiFry met behulp van het snackmandje.

Voldoende voor 4 personen?

De ActiFry Express XL heeft een inhoud van 1500 gram, volgens tefal is dit voor 6 personen, maar dan spreek je toch meer over kinderen. Met de XL variant kun je prima voor drie tot vier porties bakken voor volwassenen.

frieten gebakken in Actifry Express XL

Echt een express variant?

Omdat ik hiervoor een ouder model heb gehad kan ik de vergelijking maken tussen het oude en nieuwe model. De Express XL zou frietjes in 12 minuten krokant bakken, we spreken dan over dunne Franse frietjes, Vlaamse friet of dikkere frieten doen er 16-20 minuten over. Prima te doen en je bent eigenlijk net zo snel klaar als met een friteuse, deze moet namelijk nog eerst voorverwarmen. De Actifry Express XL bakt overigens beter, krokanter en nauwkeuriger dan de vorige generatie.

Meer dan frituren

In de ActiFry kun je ook andere gerechten bereiden dan frieten en snacks, denk hierbij aan risotto of groenten bakken. Bij aankoop vind je een leuk receptenboekje, maar eerlijk is eerlijk, je zal de ActiFry vooral gebruiken als ‘frituur'.

Actifry express XL review

Plus- en minuten van de Actifry Express XL

Hieronder vind je de plus- en minpunten terug over de Actifry, klik hier voor meer informatie over dit product of om deze aan te schaffen.

Pluspunten
• Gezond frituren
• Snacks sneller klaar in de ActiFry dan in de oven of frituur (opwarmen+bakken)
• Ook geschikt voor diepvriesproducten
• Minder vieze frituurluchtjes in huis
• Mogelijkheid tot het bereiden van andere recepten zoals risotto

Minpunten
• Maakt behoorlijk wat lawaai
• De Express variant is geschikt voor vier personen, niet voor de beloofde zes

Meer recepten

Pasta Pesto met mozzarella en broccoli

Italiaans
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Bulgur salade met tomaat en kidneybonen

Arabisch
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Indiase linzensoep met Naan

Indiaas
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram