De veelzijdigheid van de druif

Als er één vrucht is die de belichaming is van veelzijdigheid, dan is het ongetwijfeld de druif. Deze kleine bolletjes, sappig en zoet, zijn niet alleen heerlijk om zo te eten, maar ze zijn ook het geheime ingrediënt achter een aantal van 's werelds geliefdste lekkernijen. Reis je mee? 

Van gezonde snack tot ster van de avond

Ja, als gezonde snack of in een fruitsalade, maar de druif is natuurlijk meer dan dat. Want neem je ze mee naar een wijnmakerij in pakweg Duitsland, dan worden ze omgetoverd tot een verbluffend lekkere riesling wijn, bijvoorbeeld. Het proces van druif tot wijn is werkelijk fascinerend. Eerst worden de druiven geplukt, vervolgens geperst en tenslotte worden ze gefermenteerd. Door dit proces worden de natuurlijke suikers in de druiven omgezet in alcohol. Na de fermentatie wordt de wijn gerijpt, zo kan de smaak zich verder ontwikkelen. Het resultaat? Een verfijnde wijn die doet denken aan verse groene appel, met diepte van honing en een zweem van sappige abrikozen.

wijn met kaas

Een vrucht van vele gezichten

De druif is niet alleen veelzijdig in de producten die ze kan voortbrengen, maar ook in de variaties van de druiven zelf. Neem bijvoorbeeld de chardonnay druif. Deze druif is de drijvende kracht achter de prachtige Pouilly-Fuissé. In de traditionele wijnregio van Bourgondië, levert deze druif een wijn met rijke smaken van hazelnoot, boter en een subtiele hint van vanille. Maar plant je diezelfde druivensoort in de zonnige wijngaarden van Californië, dan krijg je een wijn met heldere smaken van tropisch fruit en citrus.

Deze kameleonachtige kwaliteit van de druif is op zijn minst gezegd verbazingwekkend. Dezelfde soort kan zulke verschillende wijnen voortbrengen, alleen maar door het veranderen van de omgeving waarin ze wordt geteeld.

zelfgemaakte druivengelei

Verder dan de wijngaard

Maar de reis van de druif stopt niet bij wijn. Van gedroogde rozijnen tot sappig druivensap en zelfs azijn, de druif kan het allemaal. Balsamico azijn, bijvoorbeeld, is een smaakmaker die perfect aansluit bij een frisse salade. Deze azijn wordt gemaakt van het sap van druiven, dat wordt gefermenteerd en gerijpt tot een rijke, zoetzure lekkernij. En hier komt de Pouilly-Fuissé opnieuw in beeld, omdat de chardonnay druiven gebruikt kunnen worden om een delicate witte balsamicoazijn te maken.

Van haar eenvoudige oorsprong op de wijnstok, door de magie van de wijnmakerij, tot de fles riesling wijn of de balsamico azijn op je tafel, de druif is in elk stadium een wonder van de natuur. Dus de volgende keer dat je geniet van een glas wijn of je kleine een rozijn toestopt, denk dan even na over de geweldige reis die die kleine druif heeft afgelegd. 

Meer recepten

Vegaburger met gegrilde ananas

Amerikaans
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Spinaziebulgur met dadels

Arabisch
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Sweet’n’Spicy Couscous

Arabisch
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram