Foodtrend: ‘blackened’ gerechten

Je zit in één van de hipste restaurants van de stad, maar zodra je stukje vis wordt geserveerd, blijkt deze zwartgeblakerd te zijn. Zonder blikken of blozen zet de ober het bord voor je neer. Wen er maar vast aan, want ‘blackened’ voedsel zou zomaar eens dé foodtrend van 2017 kunnen worden.

bijzondere blackend gerechten

Licht aangebrand

In New York kijken ze van zwartgeblakerd vlees of aangebrande groente niet meer op. De menukaarten staan vol met broccoli, pepers en boerenkool die ‘blackened’ zijn. Met een gasbrander of onder de grill wordt de groente aangebrand, waardoor een knapperige structuur en een rokerige smaak ontstaat. Naast groente worden ook vis en steak vaak gebrand. Het stuk vlees of vis wordt eerst gemarineerd in een mengsel van gesmolten boter en kruiden, waarna het wordt bereid in een hete gietijzeren pan. Zo ontstaat de kenmerkende zwarte, krokante laag.

blackend producten zoals grill en rookoven

Barbecook rookoven € 115 | ComBekk braadpan € 229 | Le Creuset XXL grill € 189

Blackened? Eerst zien, dan geloven

Eerlijk is eerlijk: wij zijn nog een beetje huiverig voor deze trend. Aangebrand voedsel staat natuurlijk niet bepaald bekend als ‘gezond’. Misschien moeten we dit aangebrande voedsel zien als een felle tegenreactie op de extreme healthtrend van de afgelopen jaren, als een soort ultiem ‘yolo-food’. Wij zijn heel benieuwd of deze trend in Nederland ooit zal aanslaan.

Meer over deze foodtrend lees je in dit inspiratieartikel.

Meer recepten

Rucolapuree met rode kool en stoofpeertjes

Nederlands
4 personen   40 minuten    Vegatarisch

Braziliaanse bonenschotel

Braziliaans
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Mozzarella tosti met arrabbiata pesto

Italiaans
4 personen   35 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram