Besparen op de vaste lasten in de keuken

Sinds prinsjesdag 2018 weer achter de rug is weten we het maar al te goed; het is tijd voor besparen. De vaste lasten gaan gemiddeld met zo’n €700 omhoog in 2019. Dit komt o.a. door duurdere zorgverzekeringen, BTW op de boodschappen en de energiebelasting. In dit artikel praten we je bij over deze ontwikkelingen en verdiepen we ons in de mogelijkheden om extra te besparen op de vaste lasten in de keuken.

Hoe kun je besparen?

De basis van besparen is inzicht in je financiële situatie. Begin daarom altijd met het maken en bijhouden van een huishoudboekje. Weet jij wat er elke maand aan geld binnenkomt? En weet je wat er wekelijks uitgaat? Wat betaal jij aan de vaste lasten als energie, verzekeringen en abonnementen? Als jij maximaal geld wil besparen is overstappen vaak het antwoord. Online zijn veel vergelijkers actief waardoor je snel en gemakkelijk inzicht kunt krijgen in de verschillende tarieven van aanbieders.

Tips om geld over te houden

Via vastelastenhulp.nl kun je 12 populaire tips om te besparen bekijken. Gebruik jij bijvoorbeeld altijd een kortingscode als je online iets koopt? Kun je misschien beter iets lenen of huren dan direct zelf aanschaffen? Betaal jij dingen in termijnen of kan je het ook in 1 keer voldoen? Heb je ook voldoende aan een tweedehands product? Heb je abonnementen die je niet meer gebruikt? Kun je verzekeringen opzeggen omdat je oververzekerd bent? Dit zijn zomaar wat tips om snel geld te besparen op de vaste lasten. Wil je specifiek geld besparen in de keuken dan hebben we twee adviezen voor je:

1. Koken op inductie

Je zult wel denken; inductiekoken, hoezo kun je daarmee besparen? Zoals je hierboven kunt lezen gaat de belasting op energie omhoog. Dit betekent dat de gasprijs duurder wordt, en de stroom goedkoper. Inductiekoken maakt gebruikt van stroom, geen gas. Dit betekend dat je naar verhouding stukken goedkoper uit zult zijn dan wanneer je blijft koken op gas. Verder biedt inductie veel meer voordelen. De plaat is snel warm, snel schoon te maken en heeft weinig onderhoud nodig. Als je zonnepanelen hebt kun je bovendien je eigen opgewekte stroom gebruiken om te komen. Als dat geen ‘groene’ gedacht is!

2. Bewust boodschappen doen

Online boodschappen doen kan een uitkomst zijn als het gaat om besparing in de keuken. De bent namelijk minder gevoelig voor het doen van impulsaankopen en kiest sneller voor de huismerken. Koop altijd voordeelverpakkingen / bulk, want dit scheelt flink in de kosten. Houdt de bonus aanbiedingen in de gaten voor acties als 1+1 gratis of 3 halen 2 betalen. Door bewuster boodschappen te doen, en je aankopen te plannen, zul je honderden euro’s per jaar besparen in de keuken!

Zelf bespaartips?

Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal. Op welke manier hou jij extra geld over? Welke adviezen heb jij voor andere lezers? Gebruik jij andere trucjes om de vaste lasten wat te drukken? Deel jouw ervaringen hieronder door gebruik te maken van het reactieformulier.

Meer recepten

Ovenkrieltjes met paprika-bloemkoolsalade

Frans
45 minuten    Vegatarisch

Oliebollen

Nederlands
40 stuks   2 uur     Vegatarisch

Pompoenrisotto met portobello

Italiaans
4 personen   45 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram