Heerlijke wijn-spijs combinaties en handige wijntips

Het is niet altijd even makkelijk om wijn en eten met elkaar te matchen. Voor je het weet sla je de plank volledig mis en zit je met een wijn die niet meer te drinken is in combinatie met je gerecht. Dat hoeft niet meer wanneer je de volgende regeltjes een beetje volgt.

Maak altijd de juiste wijn-spijs combinaties

Het gaat niet zo zeer om rood bij vlees en wit bij vis. Het gaat er vooral om hoe het gerecht is bereid. Heb jij een heerlijk stuk vlees met een sterke blauwe kaassaus, dan vallen er al heel wat wijnen af. Die blauwe kaas is dan zo heftig dat je vrij weinig wijnen er nog naast kunt zetten. De saus of dressing is vaak nog belangrijker dan het stukje vlees, vis of groente zelf.

Rode wijn combinaties

Met rode wijn kun je verschillende kanten op. Een lichte, soepele en fruitige rode wijn zoals gamay of pinot noir past goed bij gegrild gevogelte, een stukje zalm van de barbecue of een licht pastagerecht. De druif gamay vind je voornamelijk in de Beaujolais in Frankrijk en de pinot noir voornamelijk in de Bourgogne, Nieuw-Zeeland en in Duitsland. In dit laatste land wordt de druif ook wel spätburgunder genoemd.

Rode wijn serveren

Stevige rode wijnen met een wat zachte smaak, zoals Bordeaux blends met een wat hoger gehalte merlot, een shiraz uit Australië of een houtgerijpte Rioja passen weer goed bij kruidige ovenschotels of een heerlijke steak met pepersaus. Krachtige en complexe rode wijnen zoals de Bordeaux blends van de linkeroever (Medoc) en Barolo en Brunello passen dan weer perfect bij wildgerechten.

Witte wijn combinaties

Ook met witte wijn kun je heel wat kanten op. Zo gaat een frisse, strakke en lichte wijn zoals een sauvignon blanc of grüner veltliner goed bij een frisse salade. Een volle, zachte chardonnay past dan weer goed bij gevogelte en rijke salades.

Kleine tip: Kijk ook altijd naar wijnaanbiedingen. Dan kun je van alles proberen voor een mooie prijs en je eigen wijn-spijs ontdekkingen doen in de keuken.

Meer recepten

Gele rijst met Thaise curry

Thais
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Chinese omelet met zoete tomatensaus

Aziatisch
35 minuten    Vegatarisch

Gemberrijst met frisse curry

Thais
4 personen   25 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram