Is jouw wijnkennis ook niet zo uitgebreid? Probeer deze drie tips

‘Breng jij een wijntje mee?' Het is een vraag waarbij sommigen een gat in de lucht springen, anderen hebben geen idee wat ze moeten meebrengen. Geen nood, wij maakten een lijstje met tips voor de echte beginners of ‘wijn dummies'.

Tip 1: vertrouw op de mening van anderen

Je hoeft het warme water niet uit te vinden. Als je weinig van wijn kent, kan je zeker vertrouwen op de mening van anderen. Heb je een vriend die wel eens een wijncursus heeft gevolgd? Stuur hem een Whatsappje! Of ken je een leuke wijn ‘influencer'? Misschien vind je op Instagram wel veel tips. Online vind je ook veel gidsen die een korte beschrijving en evaluatie geven per wijn per supermarkt, zoals die van het Nieuwsblad.

rose wijn

In 2021 is er natuurlijk ook een wijn-app om jou uit de nood te helpen. Vivino is de meest bekende wijn-app van dit moment. Deze app is erg handig in gebruik, want je kan het etiket meteen scannen en reviews over de wijn in kwestie lezen. Daarnaast vind je op wijnwebshops veel tips over wijn-spijscombinaties, smaken en geuren en kan je makkelijk het aanbod vergelijken. Hierbij weet je zeker dat de tips komen van een ervaren vinoloog en hoef je je geen zorgen meer te maken of de wijn wel past bij die pasta vongole of asperges.

Tip 2: stimuleer je smaakpapillen

Op veel wijnwebsites zie je ‘smaakprofiel' en ‘druiven' staan. Als je het dan in Keulen hoort donderen, is het natuurlijk moeilijk om een beslissing te maken. Probeer dus wat wijnen uit en vergelijk met wat er beschreven wordt: herken je de smaken of geuren? Zo leer je proeven wat bedoeld wordt met ‘stevig', ‘romig', ‘strak' of ‘fris'.

Is dit nog wat te moeilijk? Probeer een lijstje bij te houden met wijnen die je lekker vond (en net niet) en beschrijf welke smaken je ontdekte. Merk je bijvoorbeeld dat een Spaanse wijn met een intens aroma van fruit zoals perzik en ananas echt wel iets voor jou is, dan heb je weer een nieuw smakenpallet ontdekt.

wijn met kaas

Tip 3: durf fouten maken

Het is helemaal niet erg als je een foute combinatie hebt gemaakt, of als de wijn toch wat tegenvalt. Dat is dan weer iets om op je lijstje te schrijven. Weet je dat je echt geen flater kan slaan? Probeer dan de ‘crowd pleasers’ zoals aperitiefwijntjes van een chardonnay of kies voor rode Franse wijn van grenache. Je vindt zeker iets waar veel mensen van kunnen genieten. En valt het toch eens tegen? Een ander flesje zalige wijn doet dit al snel vergeten.

Breng jij de volgende keer een lekker flesje wijn mee?

Meer recepten

Enchilada’s met zomerse chili

Mexicaans
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Yaki Udon

Japans
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Griekse moussaka met groenten

Grieks
4 personen   1 uur 10 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram