Fun food tip: Maak je eigen wijn etiketten

Als je je eigen horecazaak hebt of bent begonnen met wijnmaken, heb je misschien al weleens nagedacht over het maken van je eigen wijnetiketten. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om jouw merk of logo extra zichtbaar te maken en kan dan ook een nuttig onderdeel van reclame zijn. Maar je kunt ook een wijn etiket maken als je een fles wijn als geschenk wilt geven.

Zeker als je het etiket naar eigen wens kan ontwerpen, kun je hiermee echt een gepersonaliseerd cadeau geven. Dit kan een relatiegeschenk zijn, maar ook een bruiloft, jubileum of verjaardag kan een goede gelegenheid zijn. In dit artikel lees je een aantal tips die je kunnen helpen bij het ontwerpen van je eigen wijnetiket.

De gelegenheid

De gelegenheid zal voor een groot deel bepalen wat er op je etiket komt te staan. Als het gaat om een zakelijk geschenk, dan kan een sticker met je bedrijfslogo een mooie manier zijn om je bedrijf onder de aandacht te brengen op een beurs of klanten te bedanken voor de samenwerking. Voor een privé-geschenk wil je de fles wijn misschien wel van een persoonlijke tekst of afbeelding voorzien.

Als je zelf je wijn maakt, is het belangrijk om ook na te gaan welke informatie er volgens de richtlijnen op je etiket moet staan. In dat geval hoort het etiket naast je bedrijfslogo namelijk ook informatie te bevatten zoals de naam van de wijn, locatie van de wijngaard, jaar van productie en de ABV.

Hoe je je etiket gaat maken

Bepaal eerst hoe en waar je je wijnetiket wilt maken en in hoeverre je dit zelf wilt doen. Als het gaat om een persoonlijk wijngeschenk en je maar een of enkele etiketten nodig hebt, kun je er voor kiezen om het etiket helemaal zelf te maken.

Voor een verjaardag of ander informeel feestje kan dit een leuke manier zijn om van een cadeau iets persoonlijks te maken. Voor grotere aantallen en een professionele uitstraling laat je de etiketten liever maken bij een drukkerij of ontwerpbureau. Zij bieden op hun website vaak een online tool aan waarmee je je eigen etiket kunt ontwerpen en in je gewenste aantal bestellen.

rose wijn

Het ontwerp

Houd bij het ontwerpen van je wijnetiket rekening met de kleur van je huisstijl en kies bijvoorbeeld een complementaire achtergrondkleur. Hierdoor is het logo extra goed zichtbaar en zal het extra aandacht trekken. Denk hierbij ook na over wat je als merk uit wilt stralen. Wat past er bij je horecazaak, bedrijf of evenement en – vooral in het geval van je eigen wijn – om wat voor soort wijn het gaat?

Een minimalistisch wit etiket met zwarte opdruk zal een moderne uitstraling geven, terwijl je met een goudkleurig etiket een meer klassieke toon zet. Als je al een herkenbare huisstijl hebt is dit een goede gelegenheid om je merkidentiteit zichtbaar te maken. Met deze tips maak je er vast iets moois van!

Meer recepten

Vegan poké bowl met pompoen en avocado

Hawaïaans
4 personen   30 minuten

Zelfgemaakte Pecanbroodjes

Zweeds
6 stuks   1 uur

Enchilada’s met zomerse chili

Mexicaans
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram