Turkse koffie: de geschiedenis van het drankje en hoe het te bereiden

Een van de oudste en meest traditionele manieren van koffiezetten en drinken is Turkse koffie. Naast dat het een belangrijk onderdeel is van de Turkse cultuur, wordt het gezien als een gastvrij gebaar. In dit artikel nemen we je mee in de geschiedenis van de Turkse koffie en hoe je de perfecte Turkse koffie kunt bereiden, inclusief de benodigdheden die je daarvoor nodig hebt. Tot slot geven we je een aantal tips bij het bereiden van deze heerlijke koffie.

Het ontstaan van de Turkse koffie

Turkse koffie is zoals gezegd een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur, maar wanneer werd het voor het eerst geïntroduceerd? Volgens de overlevering werd de allereerste koffie voor het eerst in Turkije in de 16e geïntroduceerd door handelaren uit Jemen die de bonen met zich meebrachten.

De methode om Turkse koffie te maken is uniek en draagt bij aan de heuse populariteit van de koffie. Het verschil tussen reguliere koffie en Turkse koffie is dat de bereiding bij Turkse koffie op een traditionele manier gebeurd en het is daardoor sterker en donkerder dan normale koffie. Bij de bereiding van Turkse koffie worden de bonen fijn gemalen en gekookt in een speciale koperen of roestvrijstalen pot, vaak met suiker. Dat is anders dan in een klein koffiezetapparaat.

Het unieke aan Turkse koffie is dat het een palet heeft van wel 50 verschillende aroma’s. De milde variant van de Turkse koffie bezit een zoete en fruitig aroma, terwijl de donkere eerder als kruidig en tabakachtig wordt beschouwd. Uit dit onderzoek bleek dat koffiedrinkers niet ten volle de smaak kunnen proeven wanneer mensen Turkse koffie drinken met suiker, dat verstoort de aroma-afgifte.

Tegenwoordig wordt vaak geserveerd in kleine kopjes en heeft een grote culturele betekenis. De Turkse koffie wordt vaak geassocieerd met gastvrijheid en genieten van het moment. De sterke, geconcentreerde koffie drank is nog steeds populair en is veel te verkrijgen.

Als je na het lezen van dit artikel, nog steeds niet weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een klein koffiezetapparaat, dan hebben we hier een onderzoek gedaan naar de beste kleine koffiezetapparaaten.

De bereidingswijze van Turkse koffie

Om het voor jou makkelijk te maken, hebben we een stappenplan opgesteld, zodat je thuis zelf Turkse koffie kunt maken. Je hebt voor het bereiden van Turkse koffie wel een Turkse koffiepot nodig om deze heerlijke koffie te kunnen bereiden.

Allereerst de benodigdheden die je nodig zult hebben voor het bereiden van de lekkerste Turkse koffie:

  • Gemalen Turkse koffie of 100% Arabica koffiebonen
  • Kleine (espresso) kopjes
  • Koffiepot of cezve (een Turkse koffiepot)
  • Water

Om het extra aan te vullen zou je ook nog gebruik kunnen maken van suiker, Turks fruit en ibrik (Turkse kan om water mee te meten), maar dat is allemaal optioneel. Dit stappenplan bestaat uit 6 stappen om ervoor te zorgen dat jij zelf thuis de koffie kunt bereiden.

Stap 1.

Giet koud water in de koffiepot of cezve. De hoeveelheid water is afhankelijk van het aantal kopjes dat je wilt produceren. De ibrik kun je gebruiken voor het meten van de hoeveelheid, heb je geen ibrik? Dan kun je gewoon een kopje gebruiken om je hoeveelheid te kunnen bepalen.

Stap 2.

Voeg in deze stap een theelepel Turkse koffie in het water. Het water moet overigens wel koud zijn. Turkse koffie is namelijk zeer fijn gemalen koffie en met een koffiemolen krijg je dit niet voor elkaar. Dit om de aroma ten goede te brengen.

Stap 3.

Roer het koude water met de koffiebonen goed door elkaar en zet het vuur aan. Probeer de koffie daarbij zo langzaam mogelijk te verwarmen. Dit proces moet langzaam gebeuren, om de smaak goed te behouden. Let er wel op dat je niet gaat roeren tijdens het verwarmen van de koffie, want dit is slecht voor de schuimlaag.

Stap 4.

Zorg dat je tijdens het verwarmen van de koffie er bij blijft staan. Dit moet je doen, omdat als de koffie overkookt, hij namelijk mislukt en erg bitter begint te smaken. Als de koffie omhoog komt en begint te schuimen, moet je de koffiepot (of cezve) gelijk van het vuur halen.

Stap 5.

Giet de koffie in een vloeiende beweging in de kopjes. Zorg daarbij wel ervoor dat de schuimlaag meekomt in het kleine kopje. Probeer bij het vullen niet alles direct in één kopje te vullen, maar ongeveer elk kwart tot een derde. Zo verdeel je het schuim, hier zit de meeste smaak in en is dus erg belangrijk. Hierna kun je de pot weer op het vuur zetten.

Stap 6.

Omdat de koffiepot (en koffie) nog warm is, zal het niet lang duren voordat het kookt. Als de koffie weer kookt, verdeel de rest van de Turkse koffie over de aantal kopjes. Laat je koffie even staan en drink het niet gelijk op, want zo kan de gemalen koffie naar de bodem zakken.

Conclusie

Turkse koffie is dus een van de oudste, meest traditionele manieren om koffie te drinken (en te bereiden). Het vereist precisie en zorgvuldigheid om de perfecte kop te brouwen. We hopen je door middel van dit artikel op de hoogte te kunnen brengen van hoe je de beste Turkse koffie kunt bereiden en waar het voor staat.

Meer recepten

Pompoenlasagne zonder pasta

Italiaans
4 personen   55 minuten    Vegatarisch

Couscous op Arabische wijze

Arabisch
4 personen   30 minuten    Vegatarisch

Turkse pilav met spinazie

Turks
4 personen   35 minuten    Vegatarisch

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram