Maateenheden en oventemperaturen in een notendop (cups, theelepel, eetlepel, heteluchtoven, etc)

Mutsje-rondEen recept opstellen is vaak lastig, je wil niet dat iedereen gaat koken met een weegschaal naast het vuur, maar je wilt wel dat een recept lukt. Bij banket en taarten is afwegen enorm belangrijk, maar bij vele ander gerechten komt het niet zo nauw op een paar grammen. Bij onze recepten staat er altijd een maateenheid bij, vaak in grams, maar we werken ook met een theelepel of eetlepel. Vooral bij kruiden is dit het geval en zorgt ervoor dat er niet te veel of te weinig kruid wordt toegevoegd.

Omdat we jullie toch een idee van het aantal grams willen geven kun je ervan uit gaan dat een theelepel ongeveer 3,5 gram is en een eetlepel is ongeveer 8 gram. In onze recepten maakt het aantal grams niets uit bij het gebruik van een theelepel of eetlepel, je kan gerust een lepel meer of minder toevoegen. Wanneer er een exacte hoeveelheid dient toegevoegd te worden staan er altijd het aantal grams bij. Verder is een snuifje altijd de hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden.

Zelf maken wij gebruik van maatlepels of maatschepjes, deze kun je in vele kookwinkels kopen of online. Klik hier voor een voorbeeld met vele maateenheden.

Oventemperatuur bij heteluchtoven

Vaak lees je wel dat wanneer je een heteluchtoven hebt de temperatuur moet aanpassen. In principe is dit ook het geval, maar vaak waarschuwen we je hiervoor in het recept als dit van belang is. Wat is het verschil tussen een heteluchtoven en een standaard oven? Ze geven warmte af die over de hele ovenruimte verspreid wordt door gebruik te maken van ‘hete lucht'. De gerechten die in een heteluchtoven gebakken worden moeten daarom bij een lagere temperatuur klaargemaakt worden omdat het gerecht langs alle kanten warmte krijgt. Bij een standaard oven komt de warmte slechts langs boven en/of onder.

Over het algemeen dien je de oventemperatuur bij een heteluchtoven te verminderen met 10%, maar je kan ook onderstaande ‘standaard’ tabel aanhouden, daarnaast vind je hier ook de standen terug voor een gasoven terug. Combimagnetrons en andere elektrische ovens dienen de temperatuur voor standaardovens aan te houden.

oventemperaturen

klik op de tabel voor een grotere weergave en druk hem eventueel af

Enkele weetjes over heteluchtovens

In een heteluchtoven kun je gerust twee verschillende gerechten tegelijkertijd kan klaarmaken? De lucht wordt namelijk gecirculeerd zodat het overal even warm is. Bij een standaard oven kan dit niet omdat er nauwelijks luchtstroming is.

Ook heteluchtovens kun je gebruiken als standaardoven met (enkel) boven of onder warmte. Dit komt omdat sommige gerechten slecht bakken in een heteluchtoven, denk maar aan soesjes, cake of brood.

Hoeveel is 1 cup (1 kop)?

Als we ergens allergisch aan zijn dan zijn het Nederlandstalige websites die gebruik maken van de maateenheid ‘cup’, vooral bij bakgerechten wordt deze eenheid vaak gebruik. Hier op Wessalicious vind je geen één recept met de maateenheid ‘Cup’ dit hebben wij al mooi voor jullie omgezet. Over het algemeen is 1 cup of kop 240 ml of tussen de 125 en 310 gram. Dit komt omdat bijvoorbeeld honing meer weegt en minder plaats in neemt dan bloem. Mocht je toch om één of andere reden toch een conversie moeten maken van cup (kop) naar gram gebruik dan onderstaande maten tabel.

cups-eenheden

klik op de tabel voor een grotere weergave en druk hem eventueel af

Heb je nog vragen in verband met maateenheden, oventemperatuur of is iets niet duidelijk? Aarzel dan niet en stel deze via ons contactformulier of hieronder als recatie.

1 gedachte over “Maateenheden en oventemperaturen in een notendop (cups, theelepel, eetlepel, heteluchtoven, etc)”

Plaats een reactie

Laat je inspireren, blijf op de hoogte en volg Wessalicious op Instagram